Reneszánsz Látványkonyha A Rákóczi-Várban

Reneszánsz Látványkonyha A Rákóczi-Várban

A XVI-XVII. században a sárospataki vár délnyugati sarokbástyája mellett helyezkedett el a konyha. A restaurálásánál fontos volt az előkerült tűzpadka és a közrefogó, egykor a kürtőt tartó pillérek bemutatása, megerősítése.

Ebben a korhű történelmi környezetben, az eredetileg is itt található konyhában vendégeink megismerkedhetnek a reneszánsz kor jellegzetes és fenséges ételeivel, valamint széles ital – legfőbbképpen borválasztékával. Különleges élmény családi és céges rendezvények lebonyolításához!

A kor jellegzetes ételei a ropogós sültek, a gazdagon fűszerezett mártásokkal kínált húsok, valamint a különböző rétesek. A reneszánsz korszak az étkezési kultúra újjászületését is jelentette. Igény esetén a látványkonyhában lehetőség nyílik parázson történő malacsütésre is. A lakoma során neves lantművész szolgáltatja a zenét és a műsort, a menüsor pedig a reneszánsz kor jellemző ételeit mutatja be.

Reneszánsz Látványkonyha A Rákóczi-Várban Reneszánsz Látványkonyha A Rákóczi-Várban
(második blokk) (második blokk)

A látványkonyhában borbemutatóval egybekötött borkóstolásra is lehetőség nyílik a vacsora előtt. Az ételek felszolgálása korhű öltözékben történik, a háttérben a kor hozzáillő muzsikái szólnak. Az étkezés során „habán” kerámia tányérokból és korsókból fogyaszthatnak a vendégek. A habán a XVII. Század elején volt használatos, a reneszánsz motívumokkal díszített kerámia fehér mázán ragyognak a sárga, zöld, kék színek.

A falakat Comenius ábrái díszítik, melyek között megtalálható szövege a borsozásról, illetve régi receptek az ökörsütésről. A pataki konyha jelentősége abban áll, hogy hasonló korú konyha csupán Lékáról és Fraknóról ismert.

További információ

3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19.
+36 70/314-1986