Programok és rendezvények

1. Reneszánsz vacsoraest a Rákóczi Várban
A korabeli receptúrák alapján 6-8 fogásos lakoma, korabeli ruhákban szervírozva, a hozzáillő muzsikával, korlátlan ital fogyasztással. Időtartama kb. 3 óra. 
Ára: egyéni ajánlat szerint. Információ: +36-70/314-1986

2. A Rákóczi Vár konyha bástyájában 1996. évben feltárt eredeti konyhában szabadtéri tűzhelyen a vendégek előtt készített ételek felszolgálása a korhoz illő korabeli kosztümökben és zenével. Pl.: nyárson sült malac, szárnyasok, szabad tűzön készült fácán leves, halételek stb. 
Ára: létszámtól függően, előzetes egyeztetés alapján.

3. Borkóstolással egybekötött pincelátogatás a történelmi várnegyedben található borpincében. A jellegzetes hegyaljai borok bemutatása (6 féle), szakmai vezetéssel, a Tokaji aszú készítése, a Tokaji borok múltja és jelene, stb.
Ára: 5.900.-Ft/fő -től (Minimális létszám: 8 fő)

4. Sárospataki városnézés idegenvezetéssel.
Csoportos ár belépőkkel: 3.500.- Ft/fő

5. Hajókirándulás a vadregényes Bodrog folyón Tokajba. A hajóút 2,5 óra, utána Tokaj város nevezetességeinek megtekintése, borkóstolás, majd autóbusszal visszaindulás Sárospatakra.

6. Sváb party 
Helye: Sárospataktól 5 km-re található Hercegkút (Traunsondorf). Program: A vendégeket kb. 50 perces folk-klór műsorral fogadjuk, közben sváb pálinkával, pogácsával kínáljuk őket. Műsor után a pincesoron található ligetben babgulyás feltálalása, majd egyéni gazdák pincéinek meglátogatása, közben sváb szalonna megkóstolása. A party alatt köcsögdudás, citerás zenekar szórakoztatja a vendégeket.

7. Zempléni kirándulás 
Széphalom, Kazinczy Mauzóleum megtekintése. Telkibánya előtt a Mátyás király kútja és a jégbarlang" megtekintése, majd a Hely- és ipartörténeti Múzeum látogatása. Ezután indulás Göncre, ahol egismerkednek a Huszita Házzal. Továbbutazás Vizsolyba, ahol megtekintésre kerül a templom, a Vizsolyi Biblia. Ezután utazás Boldogkőváraljára, ahol séta után a várnál, lehetőség esetén a vármúzeum megtekintése. Visszaindulás a csodálatos természeti szépségekkel rendelkező Aranyosi völgyön keresztül Sárospatakra. 
Csoportos ár: 
- autóbusszal, belépőkkel: Ára: 6.500.- Ft/fő-től
- autóbusz nélkül, belépőkkel: Ára: 4.900.- Ft/fő-től

8. Tematikus programjaink 
- Tokaj-hegyaljai szüret 
- lovas szánkózás a Zemplénben 
- nyári koncertek a Rákóczi vár udvarán 
- Szent Erzsébet-napi ünnepségsorozat

9. Évente megrendezésre kerülő városi rendezvények 
- Zempléni Fesztivál rendezvénysorozat (www.zemplenifesztival.hu
- Hétvégi koncertek a Rákóczi vár udvarában

Programok és rendezvények Programok és rendezvények
Borkóstolás Borkóstolás

Borkóstolás

A történelmi várnegyedben a XVIII. századi Rákóczi pince szomszédságában található a Hotel Bodrog pincéje, ahol lehetősége nyílik kedves vendégeinknek 6 féle kiváló minőségű tokaji bor kóstolására.

A borkóstolás időtartama körülbelül egy óra, szakmai vezetéssel. Igény szerint borkorcsolyaként sajt, alma, pogácsa rendelhető mellé. (A borkóstolás 8 fő feletti létszám esetén kerül megrendezésre.)

A világ nagy borvidékeinek egyik legfontosabb identitásformálói a termesztett szőlőfajták. Tokaj-Hegyalja két meghatározó szőlőfajtája a Furmint és a Hárslevelű, amelyek mellett évszázadok óta jelen van a Sárga muskotály. A mai jellegzetes hegyaljai szőlőfajták hosszas szelektálódás győzteseinek tekinthetők, hiszen a filoxéra megjelenése előtt még 20-25 fajtát termesztettek a borvidéken.

A tokaji olyan borkülönlegeség, amit a világon szinte mindenki ismer. A "legelső hungarikum ". A XVI. századtól Európa szerte dicsérik a tokaji aszút. Azóta vált szállóigévé a "királyok bora, a borok királya ". Zamata, íze, aromája a világon egyedülálló, s egyetlen más borban fel nem lelhető. Tokaj a minőség fogalmának testvére lett. A tokajihoz hasonlítottak szerte a világon minden bort. Tokaj aszúbora a XVIII. századtól elérendő cél lett. Szinte mindenhol, ahol lehetett próbálkoztak aszúborok előállításával. A tokaji borok közel félezer aranyérmet nyertek borversenyeken.

Wellness & Spa

Wellness és fitness ajánlataink középpontjában a relaxáció, a revitalizálás, a megelőzés áll. Elsősorban azoknak ajánljuk wellness csomagjainkat, akiknek fontos az egészségük.

Mindannyian keressük az egészség, a boldogság és a szépség forrását. Ha ezen elixírrel nem is szolgálhatunk, de a vadonatúj ELIX wellness részlegünk minden szolgáltatásának megalkotásakor ezen szempontokat tartottuk a legfontosabbnak. A különleges hangulatú, a legmodernebb Cybex és Precor funkcionális edzőgépekkel berendezett fitness terem tökéletes lehetőséget kínál a fitt élethez, ezáltal az egészséghez. A kényeztető wellness szolgáltatások örömöt csalnak vendégeink arcára, szaunáink és masszázs kezeléseink pedig garantálják szépségünk megőrzését.

Wellness & Spa Wellness & Spa
Sárospatak Sárospatak

Sárospatak

Sárospatak a magyar műemlék városok gyöngyszeme, a festői szépségű Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog folyó partján fekvő kulturális és idegenforgalmi központ. Neve a magyar történelem fényes napjait, a szabadságharcok oroszlánjait, a Rákócziakat idézi.

Patak a XI. századtól királyi birtok. Perényi Péter 1534 és 1541 között a városfal délkeleti szegletén hatalmas, torzult négyzet alaprajzú, ötszintes lakótornyot emeltetett. A váregyüttest az észak-itáliai Alessandro Vedani tervei alapján, későreneszánsz stílusban magyar mesteremberek készítették. A román és gótikus faragványtöredékek a korábbi domokos kolostor és a közeli várkastély maradványai. 1540 és 1567 között épült a keleti, Perényi-szárny. 1616-ban Lorántffy Zsuzsanna, a tulajdonos házasságot kötött II. Rákóczi György későbbi erdélyi fejedelemmel. Így lett Patak a rákóczi birtokok központja. 1640-től megerősítették a várat és felépült a Lorántffy- szárny, majd a loggia és az ágyúterasz. 1676-tól II. Rákóczi Ferenc a birtokosa a várnak, amelynek erődítéseit a császár parancsára 1702-ben lerombolták. 1711-től 1776-ig a Trautson hercegek barokk, 1807-től a Bretzenheim hercegek romantikus, eklektikus ízlésben újították meg, megőrizve reneszánsz jellegét. 1875-től a Windischgrätz hercegek, 1945-től a magyar állam tulajdona. A Múzeum 1950 óta gondozza a Rákóczi örökséget.

A Sárospataki Református Kollégium ot 1531-ben alapították. Homlokzata, az úgynevezett Nagykollégium 1806-1815 között épült. Az északkeleti megyék egyik legszebb klasszicista épülete. A Pollach Mihály által tervezett Nagykönyvtár jelenlegi állománya 350 000 kötet könyv. A kollégium épületegyüttesének ma a legrégibb épülete a Berna-sor , 6 teremből álló iskolatörténeti múzeum.

A Pataki Kollégium történetének kezdeti szakaszában kiemelekedő az iskola alapításakor, 1530-ban mecénási szerepet játszó várurának, Perényi Péternek, s a későbbiekben I. Rákóczi Györgynek és feleségének, Lorántffy Zsuzsannának bőkezűsége. Ők gondoskodtak az iskola számára megfelelő épületekről, jeles tanárokról, színvonalas könyvtárról, nyomdáról és elkészítették az intzmény müködését szabályozó törvényeket. A Kollégiumban alsó-, közép- és felsőfokú oktatás épült egymásra, mely koronként különböző iskolatípusok együttesét alkotta. Patakon a teológiai oktatás mellett a bölcsészet és a jog, majd a pedagógia és a gyakorlati képzés kapott hangsúlyt. Az elmúlt évszázadok alatt a Kollégium a város életének meghatározó tényezőjévé vált. A magyar írók tollán - mint a klasszikus műveltség fellegvárát - Bodrog-parti Athénnek nevezik, Csokonai a Múzsák székhelyének mondja, később az angol nyelven megszerezhető diplomájának köszönhetoen érdemli ki a magyar Cambridge elnevezést.

A Rákóczi Pince szomszédságában található a Hotel Bodrog borkóstoló pincéje. "A föld alatti világ arra való, hogy elfeledtesse a föld felettit." - mondta Mikszáth Kálmán. De nemcsak a búfelejtés könyebb - a bor valóban ott a legjobb ízű, ahol érlelődik: a több száz éves pincékben. A sárospataki várkastély mellett elhelyezkedő pince élő tanúja a középkorra visszanyúló szőlő- és borkultúrának. Perényiek, Dobók, Rákócziak egykori birtoka. A pince falán megtelepedő nemespenész, a Cladosporium Cellare, a 13 °C-os állandó hőmérséklet és a 96%-os páratartalom ideális feltételeket teremtenek a borérleléshez.

Tengerszem

Kitűnő kirándulási lehetőség az aktív kikapcsolódást és a természetet kedvelő vendégeinknek a Megyer-hegyi Tengerszem meglátogatása. A 324 m magas Megyer-hegy a földtörténeti harmadkor, középső-miocén vulkanikus riolittufa kúpja, melynek felépítő kőzetét igen nagy keménység jellemzi, kristályos zárványai és üregei következtében pedig hamar felismerték, hogy kiválóan alkalmas malomkő-gyártásra.

Az elhagyott malomkő-bánya fejtési gödrében az öszegyűlt csapadékvízből alakult ki az a tó, amelyet ma Tengerszemként ismerünk. A tó víztömege mintegy 4.000m2, legnagyobb mélysége 6,5 m.

A tavacska mellett az egykori bányászok riolittufába vájt szállásai láthatók. 1977-ben a tavat és környékét természetvédelmi területté nyilvánították. Ma kedvelt kirándulóhely, a Malomkő tanösvény Sárospatak belvárosától vezeti el oda piros túraút-jelzéssel a turistákat.

Kőbánya

A Megyer-hegyen már a XV. században működő kőbánya volt. A malomkövek fejtését és kidolgozását évszázadokon át hasonló technikával, szerszámokkal és kézi erővel végezték. A  bányát 1907-ben zárták be, a termelési tendencia folyamatos csökkenése miatt.

További információ: https://tengerszeminfo.hu

Via Ferrata pálya-Tengerszem élmény

A Megyer-hegyi Tengerszemnél található meg az ország negyedik Via Ferrata pályája, amely összesen 650 méter hosszan húzódik a függőleges sziklafalakon, több nehézségi fokozatú pályával. A viaferrátázás igényel némi gyakorlatot, (szédülésmentességet és lépésbiztonságot), megfelelő fizikumot és felszerelést. Az utak gyakran izgalmas helyeken, nagy magasságokban vezetnek, ezért a tériszonymentesség alapvető feltétel. A via ferrata lényege a folyamatos biztosítás, amit az ösvény mentén végigfutó drótkötél ad, amire a megfelelő felszereléssel tudunk rácsatlakozni. A Megyer-hegyi Tengerszemnél található Via Ferrata pálya egyedisége, hogy a mászni kívánók közvetlenül a 6 méter mélyre nyúló víztükör felett mászhatják körbe Zemplén legszebb természeti csodájának függőleges sziklafalait.

További információ: https://tengerszeminfo.hu

Tengerszem Tengerszem
Zemplén Kalandpark, Bobpálya Zemplén Kalandpark, Bobpálya

Zemplén Kalandpark, Bobpálya

Téli-Nyári Bobpálya

Sárospataktól 10 kilóméterre, Sátoraljaújhelyen található 2275 méteres hosszúságával az ország és a térség leghosszabb bob pályája. Egy abszolút biztonságos négy csövön rögzített kocsival történik a lecsúszás.

Az utas természetesen magának is tud fékezni. A pályán a kocsik négy kerékkel gurulnak, centrifugális fékekkel ellátva, melyek 32 km/h sebességnél kezdenek fékezni, így korlátozzák a sebesség extrém megnövekedését azokon a szakaszokon, ahol a pálya lejtése nagyobb, mint 10%.

Magas-Hegyi Libegő

Magyarország leghosszabb libegője Sátoraljaújhelyen egész évben várja a kirándulni és sportolni vágyókat. Hossza 1332 m menetideje 50 perc oda-vissza. Az induló és középső állomáson büfé várja a felfrissülni vágyókat.

Kalandtúra Park

A kalandtúra park által nyújtott szolgáltatások célja, hogy mindenki legyőzheti saját „korlátait” mind fizikai, mind pszichikai értelemben, s ezáltal a résztvevők egyfajta testi- és mentális erőpróbán vehetnek részt, s emellett teljesen új és egyedi élményt kapnak a pályarendszereken való végighaladás során.

Olyan helyzeteket élhetnek át, amit eddig legfeljebb kedvenc kalandregény- vagy filmhősük élhetett át egy – egy izgalmas történet során.

A Kalandtúra Park nemcsak a Zemplénbe látogató vendégek, turisták szórakoztatását célozza meg, hanem szervezett iskolai, munkahelyi csoportok részvétele is biztosított, akár tömegsport foglalkozás, akár osztálykirándulás illetve munkahelyi szabadidős programok valamint csapatépítő tréningek keretén belül is.

A park TÜV minősítéssel rendelkezik. A biztonság érdekében a résztvevő csoportok kötelező oktatáson vesznek részt, melynek keretében megtanulják a biztonságtechnikai eszközök helyes használatát és elsajátítják az alapvető alpintechnikai ismereteket. Gyermekek biztonságosan 110 cm –es magasságtól vehetnek a túrákon részt (1 pálya), a felnőtt pályák 150 cm-es magasságtól használhatóak(3 pálya). 1-1 pálya esetén 40-60 perc a pálya bejárási időtartama.

Bővebb információ: www.zemplenkalandpark.hu

Magas-Hegyi Sípálya

Sárospataktól 10 kilóméterre, Sátoraljaújhelyen található a 9300 négyzetméter lefedésű négyévszakos sípálya. A műanyag pálya ugyanolyan érzés, mintha havon síelnénk. Az új típusú műanyag "NEVEPLAST" nem tesz kárt a sífelszerelésben, nem kell kenni semmilyen anyaggal.

Síelés, snowboardozás télen-nyáron. Hó hiányában országos bajnokságokat, diákolimpiákat, mozgássérültek bajnokságát is lehet a pályán szervezni.

TUBBY pálya

A fent említett anyagon egy zárt 200 méteres kanyargós, úgynevezett "TUBBY" pályán is lecsúszhatnak az érdeklődők. A csúszda használata semmilyen tudást nem igényel. Az érdeklődőket négy különböző nehézségi fokozatú kalandpark pálya is várja a legkisebbektől a kalandvágyó felnőttekig, 60 méteres úgynevezett tiroli pálya, "CANOPY" is megtalálható itt.

Síház – sítörténeti múzeum: A kiállító térben bemutatásra kerülnek a régi sí felszerelések, az első felvonó néhány eleme, a tablókon régi események, turisztikai rendezvények fotódokumentumai láthatók. A terem másik felében kis vetítőt terveztünk, ahol a 60-as, 70-es évekből megmaradt amatőr filmek peregnek a látogatók előtt bemutatva az akkori turisztikai és sport életet.

Bővebb információ: www.zemplenkalandpark.hu

Magas-Hegyi Sípálya Magas-Hegyi Sípálya